luni, 1 august 2016

The art

Putere ...
Un cuvânt atât de mare .
Nu fac referire la puterea fizică . Ar fi absurd .
Mă refer la capacitatea morală de a acționa , de a face ceva , de a crea ceva . 
Când ești creatorul a ceva anume , poți fi numit artist , dar artist e un cuvânt si mai mare . Probabil cel mai complex din tot vocabularul limbii române .
Dar un artist trebuie să știe ce e arta ...
Artă ?
Un cuvânt ? O valoare estetică ? Un mijloc de exprimare cu caracter specific ? Măiestrie ? Îndemânare ? Complexitate ? Refugiu ? Dragoste ? 
Acest șir indian de cuvinte ar putea continua la nesfârșit . Imaginați-vă toate aceste cuvinte într-unul și amplificați-le de o infinitate de ori . Arta e răspunsul la multe întrebări , dar nu oricine poate fi artist . 
A fi artist nu înseamnă a fi pictor , poet , prozator , comedian , dansator , cântăreț sau orice alt tip de meserie sau activitate de genul . 
În principal arta se bazează pe creativitate . A fi artist înseamnă a fi un geniu neînțeles ... Sau nu ?
Cei mai mulți ,, artiști " apelează la un anumit stimulent pentru a le oferi creativitatea de care au nevoie , cum ar fi drogurile , alcoolul , durerea , depresia , meditația și lista continuă . 
Dar din păcate , această ,, artă " e deseori inutilă ... De ce ? Din cauza curajului si libertății de exprimare . 
Nimeni nu are curaj ... Curajul e cu totul altceva . Curajul de a face ceva ? Aici intervine acțiunea si reacțiunea , cauză-efect . Reacționăm de frică , nu din curaj . 
Libertate ? Libertatea de a ce ? De a munci liniștit având ceva cald in stomac ? Libertatea de a citi si dreptul la informație ? Indiferent de situație , de cele mai multe ori suntem prost informați când vine vorba de un anume subiect mai profund . 
Libertatea sau curajul sunt doar niște iluzii și nu se manifestă în adevăratul sens al cuvântului . Nu poti să spui că ești ,, liber " atâta timp cât te supui legii. Nu te poti numi ,, curajos " atâta timp cât nu comentezi în fața șefului sau nu practici sporturi extreme , dar asta e altă poveste . Dacă ați ajuns să comparați curajul cu prostia , atunci faceți parte din mediocritate . 
Dar să revenim la subiect . Arta .
Ce legătură are arta cu libertatea si curajul ? 
A fi un artist înseamnă mult mai mult decât îți poți imagina . E vorba de pasiune , dedicație , imaginație și mult curaj . Totul depășește limitele creativității . Vă puteți imagina o nouă culoare , un nou element sau o tehnologie mult mai avansată decât cea a viitorului ? 
Acest concept necesită foarte multă gândire , bazându-se pe nortică si filozofie . O gândire prematură fiind exclusă în acest domeniu . Necesită timp , zeci de ani de zile de teorie si creativitate infinită . Unii oameni se simt bătrâni la 20-30 ani , iar alții se simt chiar foarte tineri la 70-80 ani , timpul fiind doar un concept creat de om , echivalent cu spațiul , echivoc din toate punctele de vedere . 
Poți privi un adolescent ca fiind filosof ? Poți privi un bâtrăn ca fiind ,, swagger " ? Rareori întâlnim cazuri de genul . 
Trăim într-o eră îndoctrinată de istorie si minciuni . Religia si guvernul ne distrug tăria si pofta de viață . Suntem considerați rebeli , imbecili , ipocriți atâta timp cât nu ne supunem sistemului infect . Mă simt de parcă aș retrăi vremurile bunicilor pe vremea comunismului . Hitler , Stalin , Bennito Mussolini , Zelea Codreanu si alte personalități considerate importante au rămas în istorie ca fiind niște tirani , iar unii oameni îi consideră corecți , alții nu . Oare acești oameni au fost cu adevărat niște artiști ( genii neînțelese ) care au avut CURAJUL de a le arăta lumii de ce sunt în stare ? Dictatura a căzut , dar nu mai durează mult până revine . 
Artiștii cad . Se lasă pradă morții ... Se sinucid din cauze simple , dar neînțelese . Nu vor să mai trăiască din cauza sistemului , suferinței , sănătății sau ... A oamenilor . 
Un artist e introvertit . Nu-și exprimă direct sentimentele , dar romantismul lui este inimaginabil de ambiguu . 
Dar de ce se sinucid mai exact ? Motivele nu sunt întemeiate , sunt neclare si prea arogante . Un asemenea geniu să-și curme viața și toate ideile geniale neînțelese să dispară cu totul ? De ce ? De ce au o asemenea aroganță ? De ce șarpele numit ,, ego " vânează acest mamifer cu inteligență superioară ? Acea atitudine , acea mândrie superioară , acea aroganță anestezică ce îți pătrunde fiecare vertebră odata cu înaintarea în vârstă ... Acea monotonie , fără poftă de viață ...
Sinuciderea ... Mi se pare un lucru atât de banal ... Atât de simplu , încât chiar oricine poate s-o facă în orice moment al zilei , din orice motiv . Cui îi pasă ? Poate celor din jur ? Poate celor iubiți , sentimentul fiind reciproc ? Concret e faptul că sigur nu persoanei decedate ...
Care sunt șansele ? De ce nu suntem toți niște genii neînțelese ? De ce nu suntem toți artiști , dar ne credem in stare de orice ? 

Un comentariu:

  1. Dragă Andy The Hater,
    Îți scriu aceste cuvinte cu speranța in a te lămuri cu anumite probleme pe care tu le-ai ridicat în The Art. În primul rând țin să menționez că voi încerca să aberez ceva mai adânc decat ai facut-o tu și astfel spre ca o parte din incerditudinile pe care le ai să se clarifice.
    Nici nu știu exact de unde să încep ai reușit să arunci atâtea cuvinte mari pe o bucată de ecran steril încât câteodată recitind ce ai scris încep să am halucinații cu literele care zboara la modul 3D prin cameră și mă înghesuie, îmi înghesuie mintea încât toata libertatea mea de gândire se duce pe apa sâmbetei astfel intervin funcțiile de bază a creierului și totul este procesat logic.
    Creatorul este responsabil de opera lui la fel cum un părinte este reponsabil de odrasla lui. Sincer eu personal nu cred în cuvântul artist mai precis în faptul că ar mai avea vreo semnificație speciala în secolul XXI. Până la urma nu arta este simplul impuls transmis în mod creativ într-o formă fizică sau vituală. Până și ambalajul hartiei igienice pe care tu o folosești poate conține sau este artă. Până și modul în care acea rolă de hârtie este construită este artă. Arta și-a pierdut mult din putere în ultimii ani mai ales o dată cu modernismul care a reușit să transforme orice-ul în artă.
    Voi trece mai departe deoarce timpul îmi este limitat dar promit că voi reveni cu alte epistole de genu.
    Artistul sau creatorul nu e musai să fie introvertit. Aceasta este o noțiune romantizată asupra unei categorii de oameni creativi. Creativitatea se poate exprima și la cei mai extrovertiți oameni cu putință chiar și la bipolarii maniacali. Sunt atâtea exemple pe care ți le-aș putea da dar cum vreau sa termin mai repede le voi lăsa pe altă dată. Promit să elaborez o listă.
    Ei nu trebuie să se sinucidă sau nu se sinucid pentru că sunt artiști. Sinuciderea e ceva ce se întâmplă de milioane de motive pe care înca nu le întelegem astfel daca le-am întelege le-am putea preveni.
    Dar cum scriam mai sus voi reveni cu mai multe detalii,
    Deocamdată al tău admirator secret te lasă cu o simplă întrebare,
    Ce ești tu acum și ce vrei să devii ?

    RăspundețiȘtergere